Åsgården -ute?
Åsgården skolekorps
 • Om oss    • Aktiviteter    • Øvelsestider    • Bilder    • Vakter    • Lenker     • Gjestebok  

 

 

   Om oss
    - Kontrakt for Åsgården skole korps
           

Snarveier:
 Bli medlem
 Logg inn medlem
 Kontakt oss!
Antall besøk på siden: 435 809

 

 InstrumenterHvordan behandle Instrumenter


Hvordan behandle Instrumenter
Messingblåseinstrumenter

Vask og renhold har svært stor betydning for instrumentets levetid. Uten nødvendig og riktig vedlikehold kan levetiden reduseres til en fjerdedel.


Munnstykke

På grunn av mat, kondens, godteri etc, blir alle munnstykkene utsatt for irr og andre belegg. Et rent munnstykke er avgjørende for klangen i instrumentet. Alle munnstykker til messinginstrumentene bør regelmessig, gjerne hver uke, legges i bløt i lunkent såpevann og renses med en munnstykkebørste. Eventuelt kan man bruke en liten flaskebørste eller en piperenser.


Vask av messing og sølv

Instrumenter som er messingfarget (gull) er lakkert med en tynn celluloselakk for at glansen i instrumentet skal beholdes. Denne lakken tåler ikke varmt vann eller kraftig såpevann! Derfor skal disse instrumentene kun vaskes i lunkent vann, enten uten såpe eller tilsatt litt mild såpe. Generelt kan man si at du selv skal kunne bade i dette vannet.

Sølvinstrumenter kan vaskes i litt varmere vann, gjerne med et mildt oppvaskmiddel som f eks Sunlight. Ikke bruk Zalo da denne fjerner alt fett og tærer på loddingene. For at sølvinstrumentet skal holde seg pent lengre, kan det være lurt å pusse bort fingermerker etter bruk med en myk klut.


Kornett, althorn, baryton og tuba

Disse instrumentene trenger regelmessig vask. Ta en skikkelig rengjøring av hele instrumentet ca annenhver måned. Ta fra hverandre instrumentet med bøyler og ventiler, og legg alt i bløt i ca en halv time. Husk å fjerne filtringene fra ventilene først! Skyll alle delene godt og tørk. Sett filtringene tilbake på plass, smør ventilene med ventilolje og bøylene med bøylefett før instrumentet settes sammen. Vær nøye med at ventiler og bøyler kommer på riktig plass!


Trombone

Tromboner trenger også en såpevask, men kun de uten rotasjonsventil! Ta fra hverandre bøyle, sleide og munnstykke og legg i bløt ca en halv time. Deretter skylles og tørkes alle deler. Endene på bøylen smøres og tres forsiktig på plass. Enden på den innvendige delen til sleiden smøres med egen smøring og sleiden settes sammen. Selve sleiden smøres med rent vann så den går glatt og jevnt. Sette trombonen sammen.

Hvis trombonen har kvartventil, skal den vedlikeholdes slik: bevegelige ventilarmer/ledd smøres med et par dråper Spindle oil. Skru av bunnskålen på ventilen og legg noen dråper Rotor oil på sentertappen. Skru så bunnskålen på plass


Trommer
Alle trommer, cymbaler og andre instrumenter må være rene for at klangen skal bli riktig. Trommeslagere bør ha ansvaret for egen tromme, trommesett og rytmeinstrumenter. Det er viktig at feil, skader og mangler på egne og felles instrumenter blir rapportert til instrumentansvarlig eller korpsleder.
Daglig vedlike hold av Treblåsinstrumenter!
Det daglig vedlikehold er viktig. Behandler du instrrumente ditt bra kan du forlenge leve tiden av putene og mekanismen.

putene er felles for ale treblåsinstrumenter. Det viktiske du kan gjøre for å holde putene bra er å være nøye med hva du spiser rett før du spiller. Sukker ødlegger skinner på putene. Unngå derfor søtsaker og brus rett før du skal spille. Går det kortere tid enn 30 min fra du spiser til du skal spille bør du skylle munnen med vann. også sukkerfri tyggegummi ødlegger putene.

Utvendig bør instrumentet tørkes over med en tørr bomullsklut når du pakker sammen. På instrumenter som ikke er lakkert er det fintå bruke sølvklut en gang i blandt.
Bruk aldri annet sølvpuss da det alltid vil sitte noe pasta igjen på instrumentet, dette vill forsette å slipe og ødlegge mekanismen.

Skruer ogledd bør ikke oljes uten at delene tas fra hverandre og renses først. Olje som som dryppes mellom leddene vil trekke til seg skitt of virke mot sin hensikt.

Når du legger instrumente fra deg er kassen det beste stedet. Nest best eret stødig stativ. Må du legge det fra deg på en annen måte, bør det legges på et hardt og flatt underlag. Instrumentet bør ikke legges på stolsete. Blir det satt på kan det få svært alvorlige skader.

Oppbevar pusse kluter og andre løse gjenstader uten for kassen. ( Dersom ikke kassen har egent rom til dette.)
Fuktighet fra pusse kluten ødelegger putene. Kassen må ikke presse hardt på instrumentet, men det skal ligge støding og beskyttet. Det skal være minst mulig bevegelse i kassen når du snur på den.


KLARINETTEN!

1. Bruk pusseklut i bomull med lodd i enden til å pusse klarinetten innvendig. Trekk også kluten gjennom munstykket. Ta alltid av av flisen når du pakker sammen.

2. Må du legge instrumentet fra deg uten kassen eller stativ så legg den med klaffene opp og la Klokkestykket stikke utenfor den harde rette flaten instrumentet ligger på.

3. Bruk ofte korkfett på korktappene og vri delene sammen, ikke press. Når du setter klarinetten sammen skal den ene hånden hilde ringklaffene på øvre del nede. Den andre holde de nedeste klaffene på nedre del.